Izložbe

Umjetnički paviljon: PUTOVANJE SLIKOM Donalda Baechlera

U utorak 22. ožujka 2012. u 19 sati u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu otvara se izložba Putovanje slikom suvremenog američkog umjetnika Donalda Baechlera. Izložba, ostvarena u suradnji s galerijom  Studio d'arte Raffaelli iz Trenta u Italiji, bit će otvorena do 22. travnja 2012. Pedesetak izloženih recentnih slika na platnu predstavlja umjetnika koji je karijeru izgradio osamdesetih godina 20. stoljeća na umjetničkoj sceni New Yorka, a djela mu se nalaze u stalnim postavima vodećih svjetskih muzeja, od njujorškog Guggenheima, do George Pompidou Centra u Parizu.

"Slikar i kipar Donald Baechler (1956., Hartfordu, Conneticut) jedan je od istaknutijih suvremenih američkih umjetnika i jedan od protagonista njujorške scene osamdesetih. Propitujući jezik kulturalnih simbola u rasponu od pop-artiskičkih derivacija američke istočne obale, do francuskog art bruta stekao je ugled i međunarodnu reputaciju.

Donald Baechler namjerno zanemaruje tradicionalnu estetiku, a izražava se spontano i neposredno, na način dječjeg crteža. Opsesivno kolažirajući elemente iz svog vlastitog kataloga simbola, stvara sebi svojstvenu gramatiku specifične likovne izražajnosti. Navodeći gledatelja na drugačije čitanje vidljivog svijeta uspijeva potaknuti izvjesnu nostalgiju za djetinjstvom. Njegovim djelom dominiraju uglavnom stilizirani ili gigantizirani svakodnevni motivi cvijeća, sladoleda, korneta, životinja ili sasvim običnih predmeta svakodnevne uporabe. Takvo namjerno zauzimanje infantilnog autorskog diskursa, nije tek posveta djetinjstvu, životnom periodu bez samosvijesti i krivnje, nego pokušaj smanjivanja udaljenosti prema gledatelju. Posve ozbiljno nastojanje da se komunikacija sasvim bezbolno izvuče iz prostora otuđenja u kome se čovječanstvo danas nalazi." (Alan Jones, iz teksta u katalogu izložbe).