Glazba

Pasionska baština 2012.

Multikulturalna manifestacija u organizaciji udruge Pasionska baština, održava se svake godine uoči Uskrsa kao niz likovnih, glazbenih, kazališnih, književnih i folklornih događanja vezanih uz Kristovu muku i uskrsnuće. U sklopu Pasionske baštine raspisuje se natječaj za najbolje radove na temu Muke - naizmjence likovni, književni i glazbeni, a svake druge godine održava se  međunarodni simpozij Muka kao nepresušno nadahnuće kulture.

Svečanost pasionske baštine 2012. traje od 24. ožujka do 4. travnja, a započinje otvorenjem trijenalne izložbe Hrvatski umjetnici na temu muke i uskrsnuća, a potom u zagrebačkim crkvama i na drugim lokacijama slijedi niz koncerata na kojima će biti izvedeni korizmeni napjevi Slavonije, Baranje, Srijema i Bačke, zatim Moslavine, Pokuplja i Posavine, korizmeno-uskrsni napjevi iz Vranjica i Kaštel Lukšića, korizmeni pučki napjevi iz Konavala, a na posebnom će koncertu biti  predstavljeno crkveno pučko pjevanje u korizmeno-uskrsnom vremenu u Bosni i Hercegovini.

Zbor Cantores Sancti Marci praizvest će Golgotu Antuna Tomislava Šabana na  tekst Silvija Strahimira Kranjčevića, Zbor Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu izvest će Requiem za soliste, zbor i orgulje, op. 9 Mauricea Durufléa, a bit će praizveden i oratorij  Zorana Novačića Via crucis. Riječki Oratorijski zbor Ivan Matetić Ronjgov i zagrebački Katedralni mješoviti zbor izvest će Pasiju i Staroslavensku misu Dušana Prašelja. Gudački orkestar i Komorni zbor Muzičke akademije u Zagrebu priredit će večer barokne duhovne skladbe. Upriličit će se i nekoliko likovnih događanja i kazališno scenskih prikaza, a Društvo hrvatskih književnika bit će domaćin već tradicionalnog književnog susreta Lirika Velikog petka. Pogledajte program događanja.