Glazba

Premijera opere JENUFA u zagrebačkom HNK

U petak, 27. travnja 2012. u 19,30 sati u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu bit će premijerno izvedena opera Jenufa skladatelja Leoša Janáčeka. Operu režira Ozren Prohić, a pod dirigentskim ravnanjem Srboljuba Dinića u glavni će ulogama nastupiti Tamara Franetović Felbinger / Adela Golac Rilović (Jenufa), Roman Sadnik / Tvrtko Stipić (Laca Klemen), Albert Bonnema / Stjepan Franetović (Steva Burja), Ivanka Boljkovac / Tiziana Fabriccini (Crkvenjarka) i Zlatomira Nikolova / Branka Sekulić Ćopo (Burjeva).

Leoš Janáček tek se svojom trećom operom, Jenufom, uspio potvrditi kao jedan od vodećih opernih skladatelja 20. stoljeća. Nakon premijere u Brnu 1904. godine ta potresna glazbena drama o crkvenjarki i njenoj pokćerki postalo je njegovo najizvođenije djelo. U glazbenom smislu Jenufa je fascinantan most između romantizma Bedřicha Smetane i vrlo modernog idioma, začinjen Janáčekovom ljubavi prema narodnoj tradiciji. Libreto opere napisao je skladatelj prema suvremenoj drami Gabriele Preissove (1890) koja je bila velika zagovornica socijalnog realizma. U predlošku za Jenufu obrađuje problematiku položaja žena u konzervativnom društvu ruralne Moravske. Zagrebačka publika upoznala je Jenufu već 1920., a posljednji put je u Hrvatskome narodnom kazalištu izvedena daleke 1946. godine.

Prva repriza na rasporedu je 30. travnja u 19,30 sati, a naredne izvedbe su 5. svibnja u 18,00 sati te 7., 11. i 23. svibnja u 19,30 sati.