Izložbe

Kuća Lauba: Izložba USUDI SE PROBATI!

O 3. do 23. travnja u Kući Lauba održat će se izložba Usudi se probati!. Dok je razmišljala o izložbi, koju je tek trebalo početi planirati, ekipu je intrigirala ideje suprotstavljanja starije i mlađe generacija umjetnika. Krenuvši u istraživanje pojedinih umjetnika zastupljenih u Zbirci Filip Trade, počele su se pojavljivati sve jasnije poveznice među generacijama i ideja je krenula u novom pravcu.

Nakon mjesec dana iščitavanja literature i izrade internih prezentacija pojedinih umjetnika, te razgovora sa samim umjetnicima, stvoreni su parovi međusobno povezanih umjetnika starijih i novih generacija. To su: Kožarić-Kožul, Cvjetanović-Lenard, Knifer-Jurić i Dobrović-Franke. Neke poveznice su vidljive već u samim radovima, neke u tematici, a neke su posve intimne. Primjerice, sam Ivan Kožarić proglasio Kristiana Kožula svojim nasljednikom, a Duje Jurić radio je sa Julijem Kniferom na njegovim muralima. Za vrijeme trajanja izložbe svakoga tjedna organiziran je  tematski događaj u kojem sudjeluju umjetnici iz svakoga para.

Kroz razgovore sa umjetnicima, postavljen je i drugi cilj izložbe, pokazati da su umjetnici pristupačni. U komunikaciji sa svim živućim umjetnicima, tim ih je bolje upoznao te ih predstavio kroz transkripte intervjua, koji se nalaze u samom postavu. Na samom otvorenju će cijela ekipa voditi javni razgovor s Kožulom, a Boris Cvjetanović će jedne večeri pričati o svome stvaranju.

Tim organizatora izložbe kao treći cilj zadao si je približiti suvremenu umjetnost svojoj publici. Stoga su organizirane akcije u interakciji s publikom. Publika će moći dopisivati izjave iz Kožarićevih proglasa, fotografirati se i preuzimati svoje portrete napravljene tehnikom echoisma kao na Lenardinim radovima, sudjelovati u izradi slike Duje Jurića... Ili jednostavno gledati dokumentarne filmove u kinu Lauba. U malom Kinu Lauba će se prikazivati dokumentarni filmovi o umjetnicima čiji će radovi biti izloženi. Na tematskim večerima prikazivat će se film o umjetniku kojeg se taj dan predstavlja, dok će se u ostale dane izložbe cijelo vrijeme vrtiti svi filmovi.

Tematske večeri: Ivan Kožarić & Kristian Kožul (utorak, 3. travnja od 20 sati), Boris Cvjetanović & Kristina Lenard (četvrtak, 12. travnja od 20 sati), Julije Knifer & Duje Jurić (utorak 17. travnja od 20 sati), Juraj Dobrović & Ivana Franke (četvrtak, 19. travnja od 20 sati)