Knjige

Predstavljanje knjige ČEŠKI SANJAR: VÁCLAV HAVEL

Predstavljanje knjige Češki sanjar: Václav Havel autora Branka Šömena održat će se u ponedjeljak, 16. travnja, u 19 sati, u Zagrebačkom gradskom kazalištu 'Komedija. Uz autora o knjizi će govoriti Roman Simić Bodrožić, Zdravko Zima, književni kritičar, i Goran Grgić, dramski umjetnik. Prigodnim riječima obratit će se i predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, bivši predsjednik Republike Slovenije Milan Kučan te Karel Kühnl, veleposlanik Republike Češke u Hrvatskoj.

Václav Havel bio je jedan od ključnih ljudi Baršunaste revolucije, kojom je na miran način srušen komunistički režim u Čehoslovačkoj. Nakon što je 1977. potpisao Povelju 77, nesumnjivo najvažniji čehoslovački antikomunistički dokument, Havel je postao najistaknutiji čehoslovački disident, ali i vođa antikomunističkog pokreta, odnosno nenasilne borbe koja je završena u prosincu 1989. njegovim izborom za Čehoslovačkog predsjednika.

No Václav Havel nije bio samo političar; Havel je bio i jedan od najznačajnijih čeških intelektualaca 20. stoljeća, pjesnik, dramaturg, esejist…Napisao je više od 20 drama, desetak knjiga eseja te nekoliko zbirki pjesama, od čega je velik dio preveden. I upravo tog Havela – intelektualca – prikazuje Branko Šömen i njegova knjiga Baršunasti snovi, vjerojatno prva knjiga pisana o Václavu Havelu kao dramaturgu, disidentu i humanistu, a tek onda kao političaru.

Uz intelektualnu biografiju Václava Havela, pisanu u obliku niza crtica o Havelovim aktivnostima i njegovom 'umjetničkom otporu' komunističkom režimu u Čehoslovačkoj, Šömenova knjiga nudi i vrijedan panoramski uvid u čehoslovačka kulturna zbivanja i njenu intelektualnu scenu u razdoblju od Praškog proljeća do Baršunaste revolucije. Ona je još jedan vrijedan svjedok tvrdnji da je Havel bio češka politička veličina upravo zbog toga što nije bio političar.