Knjige

Ciklus predavanja o Zagorki: ZAGORKINA SLAVONSKA PUSTOLOVINA

U sklopu Ciklusa predavanja o Mariji Jurić Zagorki koja se održavaju svaki treći četvrtak u mjesecu,u Memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke, Dolac 8, u četvrtak, 19. travnja 2012. u 19 sati dr. sc. Biljana Oklopčić održat će predavanje Zagorkina slavonska pustolovina: odrazi stvarnog u fikcionalnom u romanu Vitez slavonske ravni.

Zagorkin Vitez slavonske ravni, kao dio europske i svjetske produkcije kanonskih i popularnih povijesnih romansi, neka je, kao uostalom i ostatak njezina književnog opusa, vrsta hibrida. Nastao na traženje Hrvatskog lista, ali i kao rezultat Zagorkine želje da napiše roman čija će radnja biti smještena u Slavoniji, Vitez slavonske ravni uspješno kombinira elemente kanonske i popularne povijesne romanse. Stereotipnost njegove radnje i likova, elementi koji ga čine marginaliziranom, za žene od žene o ženama, književnom vrstom – popularnom povijesnom romansom,

Zagorka vješto dopunjuje onim što William Faulkner naziva „zrcaljenjem stvarnog u fikcionalnom“. Uz tek neznatne pogreške u povijesnoj kronologiji događaja, Zagorka u Vitezu slavonske ravni pruža uvid u isječak hrvatske povijesti osamnaestog stoljeća dodatno potkrijepivši autentičnost povijesnog konteksta romana čitavim nizom povijesnih detalja iz kulturnoga, pastoralnoga, gospodarskog, pa čak i lingvističkog područja. U tom isprepletanju stvarnosti i fikcije, povijesnog i izmišljenog, kanonskog i popularnog, globalnog i lokalnog, državnog i regionalnog, čak u nekom blago feminističkom kontekstu, muškog i ženskog, Zagorka je, stvorivši taj roman u procijepu između popularne i kanonske povijesne romanse, stvorila novu književnu podvrstu – popularnokanonsku povijesnu romansu.
Ulaz slobodan, dobrodošli/e!