Film

DANI EUROPSKOG FILMA u kinima Metropolis, Grič i KIC

Dani europskog filma, plakatU organizaciji Delegacije Europske unije u Republici Hrvatskoj i udruge Kulturni klub iz Zagreba, za vrijeme Europskog tjedna od 2. do 9. svibnja 2012. godine u Zagrebu, Rijeci i Puli održavaju se Dani europskog filma. U pet kina – Kinu Metropolis MSU, Art kinu Grič i KIC art kinu u Zagrebu te Art-kinu Croatia u Rijeci i Kinu Valli u Puli – bit će prikazano sedam filmova iz sedam zemalja Europske unije, a pribrojimo li i koproducente, broj zemalja penje se na jedanaest. Žanrovski šaroliki, smješteni u različita vremenska razdoblja (od 19. stoljeća do današnjih dana) većina odabranih naslova na različite načine progovara o sličnim temama – razumijevanju i prihvaćanju drugoga, ljubavi i povjerenju. Gledatelji će moći pogledati talijansku humornu dramu Kopno, nizozemski kriminalistički triler Otmica Heineken, austrijski pustolovni film Moj najbolji neprijatelj, slovensku dramu Piran – Pirano, dansku dramu Obitelj, francuski kriminalistički film Partneri i irsku kostimiranu dramu Albert Nobbs.

Povod za ovakvu manifestaciju je, kako navode organizatori, dugo očekivani ulazak Republike Hrvatske u Europsku uniju, a među koproducentima filmova je i jedan hrvatski, Jadran film laboratorij, koproducent filma Piran – Pirano. Hrvatska nema slične manifestacije posvećene isključivo europskom igranom filmu još od 2001. godine, kada je održana posljednja Revija filmova Europske unije, pokrenuta 1997. 

Program je ostvaren u suradnji s Austrijskim kulturnim forumom, Francuskim institutom, Talijanskim institutom za kulturu u Zagrebu, veleposlanstvima Kraljevine Danske i Kraljevine Nizozemske u Republici Hrvatskoj, Ministarstvom vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, Odjelom za kulturu Grada Rijeke te slovenskom producentskom kućom Arsmedia i zagrebačkim VTI-jem.
Ulaz na sve projekcije na Danima europskog filma je slobodan.