Kazalište

Premijera LUDE ŠUME u Dječjem kazalištu Dubrava

U nedjelju 13. svibnja 2012. u 18,00 sati u Dječjem kazalištu Dubrava održat će se hrvatska premijera lutkarsko-glazbene predstave Luda šuma rađene po motivima basni Sergeja Kozlova. Predstava je nastala u koprodukciji slovenskih kazališnih kuća Gledališče Glej i Federacija te Dječjeg kazališta Dubrava, a namijenjena je djeci starijoj od četiri godine i traje 45 minuta. Koncept, režiju i glazbu potpisuje Peter Kus, tekst i dramaturgiju Ajda Rooss, likovno i grafičko oblikovanje Kaja Avberšek, sviraju Peter Kus i Darko Korošec, a kostimograf je Iztok Hrga, oblikovanje rasvjete djelo je Boruta Bučinela, lutake su izradili Silvo Metelko, Ana Kravanja i Kaja Avberšek, a scenu Rajko Miladić, Adolf Košmrl, Peter Kus i Jurij Kus. U predstavi nastupaju Andrea Giordani / Marija Kolb, Bruno Kontrec, Yaniv Shentser i Ivan Štrok. 

Priča govori o najboljim prijateljima Ježiću i Medvjediću koji žive u šumi koju zajedno istražuju, u njoj sreću druge životinje, promatraju prirodu, šumske pojave i prate promjene godišnjih doba. Kroz njihov odnos i reakcije na okolicu, priče otkrivaju teme poput prijateljstva i povjerenja, samoće, tolerancije, osjetljivosti, osjećaj čuđenja svijetu i radosti života. Na tragu Ježića i Medvjedića djeca odlaze na avanturu života, njegovih bolesti, ljepota i tajanstvenosti.

Prolazna točka izvedbe su bajke ruskog pisca za djecu Sergeja Kozlova (1940 – 2010). Njezina je središnja ideja stvoriti zvonko šumsko kazalište, koje je u materijalnom smislu organski izgrađeno od objekata prirode. U njemu šumske biljke, dijelovi drveća, korijenje, šumsko voće i drugi predmeti pronađeni u prirodi oživljavaju kao glazbeni instrumenti, lutke ili scenografija.