Izložbe

Etnografski muzej: IDEMO NA PIVO!

Izložba o pivu Idemo na pivo! otvorena je u Etnografskom muzeju od 11. svibnja do 15. srpnja 2012., a prikazuje kulturološki i antropološki aspekt kulture konzumacije piva. To je prva takva izložba u Hrvatskoj.

Zahvaljujući suradnji Etnografskog muzeja Zagreb i Karlovačke pivovare omogućeno je istraživanje kulture konzumiranja piva – teme koja do sada nije bila istražena na području urbane etnologije odnosno kulturne antropologije u Hrvatskoj.

Kulturološki aspekt konzumiranja piva prikazat će se unutar nekoliko tematskih cjelina: Priča o pivu, Povijest europskog pivarstva, Povijest pivarstva u Hrvatskoj, Pivo i društvenost, Pivo i umjetnost, u cjelini o Karlovačkoj pivovari, partneru izložbe, prikazat će se kako i gdje pivo nastaje. Također, organizirat će se i dodatne sadržaje za posjetitelje kao što su edukativne degustacije piva. Autorica izložbe je viša kustosica Zvjezdana Antoš.

Izložba je organizirana u suradnji s nekoliko zagrebačkih i hrvatskih muzeja i ahriva, među ostalim, Muzejem Grada Zagreba, Muzejem za umjetnost i obrt, Arheološkim muzejem, Gradskim muzejem Vukovar, a prati je opsežni katalog na hrvatskom i engleskom jeziku.