Knjige

SF u Booksi: Smak svijeta u režiji Krešimira Mišaka

Najpoznatiji hrvatski alternativac i voditelj televizijske emisije Na rubu znanosti Krešimir Mišak u utorak 8. svibnja 2012. godine u 19,00 sati u Booksi na tribini SF u Booksi uhvatit će se ukoštac s najaktualnijom ovogodišnjom temom – smakom svijeta! Tribina se održava deset dana nakon što je u Zagrebu završila jedna od dviju najvećih ovogodišnjih konvencija znanstvene-fantastike na Starom kontinentu nazvana Kontakt, koji je spojila 34. hrvatski SFeraKon i 34. službenu europsku konvenciju znanstvene-fantastike Eurocon.

Za sve koji ste propustili Kontakt, Krešimir Mišak će na tribini podijeliti svoje dojmove sa Kontakta, kao i sa prijašnjih SFeraKona, na kojima on tradicionalno vodi dodjelu nagrada za najbolja SF ostvarenja. Inače, zagrebački SFeraKon ove je godine okupio više od 1300 posjetitelja iz Hrvatske, susjednih zemalja, Irske, Velike Britanije, Francuske, Njemačke, Švedske, Rusije, Rumunjske pa čak i SAD-a i Australije. Po svojoj veličini zagrebačko događanje usporedivo je s britanskim EasterConom koji se održava u Londonu.

Nadalje, Mišak će najaviti svoje prvo službeno gostovanje na SF konvenciji: on je počasni gost na sasvim novom konu znanstvene fantastike, Marsikonu koji će se održati 2. lipnja u Slavonskom Brodu u organizaciji kluba Orion. No, ovaj talentirani novinar i rocker nije u SF-u samo zbog ruba znanosti: Mišak je i sam nagrađivani SF autor zbirke priča Zvjezdani riffovi (2005), a na SF u Booksi će govoriti i o književnosti. Predstavit će zbirku SF priča nazvanu Smak!, 18. sferakonsku zbirku priča koja je ove godine ponesena majanskim proročanstvima objedinila najbolje suvremene hrvatske SF priče na temu smaka svijeta. Voditelj tribine je Aleksandar Žiljak.