Film

Europa incognita: filmski program Subversive film festivala

Ovogodišnji filmski program Subversive Festivala pod krovnim nazivom Europa Incognita donosi nam nekoliko filmskih sekcija koje će nam kroz filmska uprizorenja ukazati na probleme suvremenog europskog društva. RASPORED projekcija je u prilogu (PDF). 

 

U sklopu sekcije "Nove tendencije u europskom filmu" imat ćemo priliku pogledati film Black Block, Carla Augusta Bachschmidta, Zelenu krv Andree Segrea i Kontrolu niske rezolucije Michaela Palma i dr.

Kompleksnu temu migracija i konstrukcije identiteta dijaspore tematizirat će sekcija "Europske migracije" s filmovima Na ovome svijetu Michaela Winterbottoma i Lamerica redatelja Giannia Amelija i dr.

Subversive Film Festival u suradnji s ženskim filmskim festivalom u Bruxellesu "Elles Tournent – Dames Draaien" iznjedrio je treću sekciju koja se Europom bavi iz isključivo ženske perspektive. Neki od filmova koje ćemo pogledati u sklopu feminističke sekcije su Audre Lorde - Berlinske godine 1984. – 1992. Dagmar Schultz te film Prljavi dnevnici koji je priredila Mia Engberg, a prikazuje 12 feminističkih prijedloga kako promišljati pornografiju kroz žensku perspektivu.

Uz ove tri sekcije koje se na različite načine bave ili uranjaju u kontekst Europe, u sklopu popratnog programa prikazat će se još dvije sekcije filmova pod nazivom "Četvrti film" i "Nove estetike latinoameričkog filma". Četvrti film naziv je za filmsko stvaralaštvo autohtonih zajednica širom svijeta koje povezuje sličan je status u matičnim zemljama, ali i slični problemi ekonomske i političke prirode. Nove estetike latinoameričkog filma prikazat će nam neke od najvažnijih filmova nastalih u proteklih deset godina.

 

Filmski segment programa Subversive Festivala – Subversive Film Festival trajat će od 5. do 12. svibnja i održava se u kinima Europa i Tuškanac. Nakon filmskog programa slijedi međunarodna konferencija "Budućnost Europe" koja će se odvijati u kinu Europa od 13. do 19. svibnja, a na kojoj već tradicionalno izlaži prominentna imena teorijske radikalne misli.  
Pročitajte više