Izložbe

Muzej za umjetnost i ort: SREBRO ANTIČKIH VINKOVACA

Povodom Međunarodnog dana muzeja 2012. u petak 18. svibnja u 12 sati u Muzeju za umjetnost i obrt otvorena je izložba Srebro antičkih Vinkovaca – arheološki nalaz ostave blaga organizirana u suradnji MUO-a i Gradskog muzeja Vinkovaca pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske. Na izložbi će biti izloženo 29 predmeta i fotografije još dvadeset njih koje zbog preosjetljiva stanja nije moguće izložiti. Predmeti su otkriveni u Vinkovcima u ožujku ove godine što je jedno od najznačajnijih arheoloških otkrića u Hrvatskoj.

Pojedini primjerci posuđa pozlaćeni su i ukrašeni tehnikom niella, a dio sadrži i gravirane ukrase (životinjski i biljni motivi, prikaz arhitekture, ljudski likovi, itd.). U ostavi su pronađeni prednatei različitih oblika i namjene (pladnjevi, tanjuri, zdjele, vrčevi, čaše, žlice, itd.). Na jednoj od najluksuznijih posuda očuvan je i natpis AQVILA ANTONINVS FECIT (Izradio Antoninus Aquila), koji nam otkriva identitet majstora koji je izradio posude. Pripadale su bogatom građaninu Cibala, a moguće je da će na nekom od komada biti pronađeno i urezano njegovo ime kao vlasnika. Srebrno posuđe (ukupne težine više od 36 kg) vjerojatno je zakopano zbog nesigurnih prilika koje su potresale Rimsko Carstvo krajem 4. stoljeća. Običaj zakopavanja vrijednosti prakticirao se od prapovijesnih vremena pa do današnjih dana i takve grupe nalaza u arheologiji se nazivaju ostave.

Nakon izlaganja blago se vraća u sigurnost trezora. Povremeno će se vaditi za potrebe analiza i konzervacije koje će trajati barem nekoliko godina, a obavit će ih stručnjaci u Hrvatskoj. U međuvremenu će se stvoriti svi uvjeti za povratak jednog od najvažnijih arheoloških nalaza u Hrvatskoj tamo gdje je i pronađeno – u Vinkovce.