Kazalište

Baletna VEČER NJEMAČKIH AUTORA u HNK u Zagrebu

U petak, 8. lipnja 2012. u 19,30 sati u HNK-u u Zagrebu održat će se posljednja ovosezonska baletna premijera naslovljena Večer njemačkih autora, na kojoj će prikazati dvije koreografije čuvenih suvremenih koreografa svjetskoga glasa Marca Goeckea (Suita suita suita na glazbu Johanna Sebastiana Bacha) i Uwea Scholza (Druga simfonija na glazbu Roberta Schumanna).
Balete će na scenu HNK u Zagrebu prenijet ugledni europski baletni umjetnik Giovanni di Palma i sam interpret prvih uloga u koreografijama Goeckea i Scholza. Scenski okviri biti će prenešeni prema izvornicima.
 
Dvije koreografije čuvenih suvremenih koreografa svjetskoga glasa, Marca Goeckea i Uwea Scholza, nastale na glazbene predloške velikih klasičnih skladatelja, od svojih praizvedbi, 1990. i 2008. godine, nekoliko su puta premijerno postavljane na raznim europskim baletnim scenama. Marco Goecke, njemački je koreograf mlađe generacije koji je u posljednjih desetak godina ostvario iznimno uspješnu međunarodnu umjetničku karijeru, a njegovi se baleti izvode diljem svijeta. Uwe Scholz, prerano preminuli njemački koreograf, ovjenčan svim relevantnim plesnim nagradama, iza sebe je ostavio više od sto koreografija koje su i danas sastavni dio repertoara mnogih svjetskih baletnih kazališta. Na zagrebačkoj sceni gostovao je 1979. kao koreograf u operi Orfej i Euridika u režiji i pod dirigentskim ravnanjem Lovre pl. Matačića.