Knjige

11. Festival europske kratke priče

11. Festival europske kratke priče održat će se od 27. svibnja do 1. lipnja u Zagrebu i Pazinu, a  ovogodišnji će festival ugostiti i domaćoj publici predstaviti preko 20 odabranih vrsnih europskih književnika.
Jedanaestom Festivalu europske kratke priče zemlja partner bit će Nizozemska, iz koje u goste dolazi Cees Nooteboom, velika književna zvijezda koja se u kuloarima često povezuje s Nobelovom nagradom za književnost. Književnik Joachim Sartorius Notebooma je opisao kao filozofa, bonvivana, vragolana, sanjara i metafizičara, kozmopolita i nomada, kuhara i melankolika. Nooteboom se proslavio prozom i putopisima, a na FEKP-u će predstaviti djelo 'Last Afternoon'.
Osim Nootebooma, festival će posjetiti, također, vrhunski književnici poput Davida Albaharija, Clemensa Meyera i Gyorgyja Dragomana, a domaće redove predstavljat će Neven Ušumović, Zoran Ferić mnogi drugi.
Čitanja, druženja, okrugli stolovi, predstavljanja i razgovori s književnicima održat će se u književnom centru Booksa, Studentskom centru, kazalištu ZKM, Filozofskom fakultetu i VIP Clubu, a pazinski program ugostit će Pučko otvoreno učilište i pazinski Spomen dom.
Neformalno otvaranje ovogodišnjeg FEKP-a održat će se u nedjelju, 27. svibnja s već tradicionalnim programom 'Čuvajte se: hrvatski umjetnici kuhaju!'.