Izložbe

Dom Hrvatskog društva likovnih umjetnika: 6. HRVATSKI TRIJENALE GRAFIKE

Kabinet grafike Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti organizira 6. hrvatski trijenale grafike, koji se održava u prostorima: Doma Hrvatskog društva likovnih umjetnika na Trgu žrtava fašizma bb i u Kabinetu grafike HAZU, A. Hebranga 1 od 5. lipnja do 4. srpnja 2012. Manifestacija okuplja 72 hrvatska umjetnika - grafičara koji su pozvani ili posredovanjem Odbora za izbor radova odabrani za sudjelovanje na Trijenalu. Selektor Željko Marciuš pozvao je 11, a Kabinet grafike 41 autora. Obzirom na specifičnost zadane teme, na poziv Kabineta grafike odazvalo se 29 umjetnika, a od 87 prijavljenih na natječaj Odbor za izbor radova izabrao je 32 umjetnika koji su udovoljili temi i visokim kriterijima institucije.

U obrazloženju teme ovogodišnjeg Trijenala selektor Željko Marciuš je uz ostalo zapisao: "Tema ovogodišnjeg trijenala grafike je Iluzija u umjetnosti, jedan je od temeljnih optičkih, vizualno-znanstvenih problema i postavki zapadnoeuropske umjetnosti. Pojam se istovremeno odnosi na vizualno nasljeđe i kulturnu baštinu čovječanstva, ali i suvremenu umjetnost, odnosno futurističke projekcije koje u budućonosnom, vrlom virtualnom svijetu propituju granice ljudske percepcije, stvarnosti i stvarnosnog, iskustvenog, egzistencijalnog bivanja. Stoga 6. hrvatski trijenale grafike u žarište interesa postavlja i propituje temu iluzije u umjetnosti, kao jednu od temeljnih postavki čovjekove vizualizacije svijeta, brišući i na taj način već odavno proširene i međuzavisne tradicionalne granice između visoke i niske umjetnosti. Tema obuhvaća istodobno 3D nasljeđe iz riznice umjetnosti, kao i nove prostore invencije trodimenzionalne iluzionističke grafike.

Iluzija u umjetnosti otvara široko polje vizualizacija ostvarenih jednakopravno u svim grafičkim tehnikama i proširenim medijima s tendencijom prema prostornoj i ambijentalnoj grafici ostvarenoj iluzionističkim sredstvima. U rasponu od trodimenzionalnog kulturnog nasljeđa do virtualne, računalne grafike, tema podjednako pruža mogućnosti tradiciji iluzionističkog predstavljanja ideje svijeta, kao i najnovijim umjetničko-znanstvenim istraživanjima u područjima percepcije i totalne vizualizacije koja u izrazu koristi najnoviju tehnologiju. U obujmu od utopije do distopije, tradicije iluzionističke figuracije do virtualne prostornosti i 3D apstrahiranja te optičkih dvosmislenosti; od neomanirističkih pomaknutih i čudesnih prostora do popularne slike niske kulture: ilustrativnog i stripovskog, znanstvenofantastičnog i fantazijskog svijeta. Mnoštvo je tema izraza koje otvara Iluzija u umjetnosti šireći mogućnosti vizualizacije: od tradicijskih izvora do budućonosnih virtualizacija, naše informacijski prožete i umrežene, bitno vizualne kulture.

Odabir autora za 6. hrvatski trijenale grafike, uzorak je na kojemu je bilo moguće postaviti i obraniti tezu o važnosti iluzije u umjetnosti kao jednog od temelja svekolikog predstavljanja svijeta u slikama. Povezuje ih – fizički statične i pokrenute slike, analogne i virtualne – načelo prikazivanja temeljnoga na znanju. Jer vidimo ono što znamo, a umjetnik to zna prikazati i pokazati;… formulama, iskustvom, stereotipima i otklonima od njih, perspektivama koje stvaraju trodimenzionalni učinak na dvodimenzionalnoj podlozi u širokom rasponu tema koje demistifikacijom ili iluzionizmom i prikrivanjem značenja, doprinose magičnom učinku prirodne čarolije ispred umornog i zasićenog oka 21. stoljeća.