Film

Drugo izdanje Fantastic Zagreb Festivala

Drugo izdanje Fatastic Zagreb Festivala ponovno okuplja filmove fantastike i srodnih žanrova – znanstvena fantastika, horor, triler, suspens, animacija, eksperimentalni film, začudna drama itd.
Program se održava od 29. lipnja do 6. srpnja u kinu Europa, na nedavno otvorenoj rekonstruiranoj ljetnoj pozornici Tuškanac te na Zrinjevcu. Želja organizatora bila je da grad Zagreb dobije ne samo veliki žanrovski filmski festival već i prvi open air filmski festival te da kroz niz atraktivnih projekcija i događanja grad saživi s festivalom i obrnuto. Na taj način obogaćuju kulturnu i ljetnu turističku ponudu Zagreba, uz naglasak na Gornji Grad i stare zagrebačke legende kao što su Grička vještica, Krvavi most i dr.
Festival će ponovno ponuditi vrhunski program uz filmove i goste iz cijelog svijeta, panel-diskusije te popratne programe kao što su koncerti, radionice i susreti s filmskim autorima, kazao je kodirektor programa Vanja Vascarac na predstavljanju.
Direktorica i suosnivačica Fantastic Zagreba Mirjana Mia Pećina posebno se osvrnula na bogat popratni program festivala. Za trajanja festivala legendarni zagrebački Ham Ham bit će pretvoren u Fan Fan Lounge Club, mjesto ludih večernjih tuluma i dnevnog chill outa, odnosno, u festivalski 'meeting point' filmofila, filmaša, novinara, gostiju, publike i svih ljubitelja Fantastic Zagreba i fantastičnih filmova, kazala je Pećina.
Festival je najavljen izlaskom prve epizode stripa Fantastic Zagreb mladog ilustratora Ivana Gatarića, koji će do početka festivala izaći u tri nastavka u Like! magazinu. Tematika stripa usko je vezana uz koncept i profil festivala, a njegov junak, Nevidljivi čovjek, ujedno je i zaštitno lice festivala. Radnja stripa, čiji scenarij potpisuje Tonči Klarić, zbiva se u paralelnom Zagrebu - Zagrebu iz neke druge, retrofuturističke dimenzije, s okusom noira, steampunka i fantastičnih elemenata, čije će čudnovate situacije i neobične slučajeve otkrivati misteriozni nevidljivi čovjek na prepoznatljivim, a opet začudnim i drugačijim zagrebačkim ulicama.