Izložbe

Galerija Klovićevi dvori: 45. Dani europske baštine 2012.

Dani europske baštine 2012. održavaju se u organizaciji Ministarstva kulture Republike Hrvatske od 11. rujna 2012. do 7. listopada 2012. u Zagrebu i još 22 hrvatska grada. Riječ je o redovitoj kulturnoj manifestaciji u zemljama članicama Vijeća Europe, koja promovira prirodno i kulturno naslijeđe kao dio zajedničke baštine i potvrdu zajedničkog kulturno-povijesnog ishodišta te kao most povezivanja i razumijevanja među europskim narodima; održava se  svake godine u mjesecu rujnu. 

Povod za utemeljenje manifestacije bio je projekt Otvoreni dani kulturnih spomenika započet u Francuskoj 1984. godine s nakanom da se širokoj publici prikažu spomenici koji joj nisu dostupni tijekom godine. Vijeće Europe preuzelo je osnovnu ideju tog projekta, pridodavši joj zamisao o međusobnom zbližavanju stanovnika starog kontinenta putem boljeg razumijevanja vlastitog prirodnog i kulturnog nasljeđa.Republika Hrvatska obilježava Dane europske baštine od 1995. godine, kada je posavsko selo Krapje proglašeno selom graditeljske baštine. 

U okviru ovogodišnjih Dana europske baštine bit će predstavljena aktivnost naših konzervatorskih odjela na području zaštite i obnove spomeničke baštine, a izložbe, predavanja i radionice održat će se u 23 hrvatska grada. Kao središnji događaj izdvaja se izložba Slike baštine - između dokumentacije i umjetnosti u Galeriji Klovićevi dvori u Zagrebu, gdje će biti predstavljeno tristotinjak radova iz fundusa Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture RH, koja čuva velik broj arhitektonskih planova s ovog područja, nastalih od 16. stoljeća do danas. Uz umjetničke crteže, akvarele i grafike istaknutih slikara i arhitekata, od Branka Šenoe do Stjepana Podhorskog, po prvi put će javnosti biti predstavljena djela Adolfa Loosa i Hansa Poelziga.

Za trajanja manifestacije bit će dodijeljene i ovogodišnje nagrade Vicko Andrić za postignuća u području zaštite kulturne baštine u Hrvatskoj, a održat će se i osnivačka skupština Društva konzervatora Republike Hrvatske. Dana 22. i 23. rujna 2012. upriličit će se besplatan ulaz u zagrebačke muzeje. Program Dana europske baštine 2012.