Izložbe

Retrospektiva Mladena Stilinovića u MSU-u

U petak, 30. studenoga u 19,00 sati u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu otvara se retrospektivna izložba Nula iz vladanja; Retrospektiva Mladena Stilinovića, jednog od trenutno najpriznatijih i najizlaganijih hrvatskih umjetnika na međunarodnoj sceni suvremene umjetnosti.
Mladen Stilinović (Beograd, 1947) pripada generaciji hrvatskih umjetnika koji su umjetničku karijeru započeli početkom sedamdesetih godina prošlog stoljeća izvan i usuprot umjetničkim i državnim institucijama. Prve je umjetničke radove Stilinović realizirao u formi GEFF-ovskog eksperimentalnog filma. Tada, a posebno u okviru „Grupe šestorice autora“ realizira svoja prva djela konceptualističke prirode. Svoje aktivnosti usmjerava prema društvenoj stvarnosti, prvenstveno prema njezinoj političkoj dimenziji. U tkivu društva razotkriva aparate moći, ali i pozicije nemoći. Dosljedno se bavi fenomenom jezika kao sredstvom političke, ali i umjetničke manipulacije.Tijekom nekoliko desetljeća Stilinović je nizom akcija, izložbi i autorskih knjiga potvrdio poziciju umjetnika kao aktivnog korektiva stvarnosti koja ga okružuje. Stilinović provocira, prkosi, ruga se i parodira vrijednosne sustave i sustave moći...
Mladen Stilinović jedan je od trenutno najpriznatijih i najizlaganijih hrvatskih umjetnika na međunarodnoj sceni suvremene umjetnosti. Njegovi radovi izlagani su na najprestižnijim problemskim izložbama i svjetskim bijenalima i nalaze se u najvažnijim kolekcijama muzeja moderne i suvremene umjetnosti. (Tihomir Milovac, kustos izložbe)