Film

Dani europskog filma u Metropolisu, Griču i Susedgradu

U povodu Europskog tjedna 2013. u organizaciji Delegacije Europske unije u kinima Metropolis, Grič i CZKIO Susedgrad od 3. do 11. svibnja 2013. održat će se Dani europskog filma.
Ovogodišnje upoznavanje s novijom europskom filmskom produkcijom započinje njemačkim filmom Najljepša je zemlja moja, u čijem je stvaranju nezamjenjiv prinos hrvatskih filmskih umjetnika (Zrinka Cvitešić) i filmaša porijeklom s ovih prostora koji karijeru grade u inozemstvu (Michaela Kezele i Misel Maticevic). Možda je upravo taj film dobar primjer da je i u Europi bez granica najvažnija emocija – ljubav, jer njezina univerzalnost spaja i udaljene obale. A da za ljubav nikad nije kasno potvrdit će i istoimeni austrijski film o paru koji je Amorova strelica pogodila u osamdesetim godinama života, dok francuskim šarmom začinjena Imena ljubavi još jednom svjedoče da je u potrazi za drugom polovinom najvažnije otvoriti srce.
Uz dansku egzistencijalnu dramu Submarino, preostala tri naslova iz ovogodišnje ponude mogli bismo smjestiti pod zajednički žanrovski nazivnik kriminalističkog filma, a različita vremena i mjesta u kojima se odvijaju (Nizozemska pred Drugi svjetski rat u Bandi iz Ossa, Čehoslovačka 1950-ih u U sjeni, Italija krajem 1960-ih u Piazza Fontana: Zavjera u Italiji) brza su filmska šetnja stvarnim i fiktivnim, ali vjerojatnim dijelovima povijesti zemalja zajednice kojoj Hrvatska pristupa 1. srpnja 2013.
Pročitajte više o filmovima i pogledajte raspored projekcija.