Kazalište

KAZALIŠTE: Posljednje festivalsko izdanje Eurokaza

Posljednje festivalsko izdanje Eurokaza ponudit će publici od 26. lipnja do 3. srpnja predstave vrhunskih redatelja i koreografa europskoga kazališta koji su na neki način postali zaštitni znak festivala. Od sljedeće godine Eurokaz će djelovati kao producentska kuća. Program 27. Eurokaza bit će u znaku Europe i pristupanja Hrvatske EU, aiz programa treba izdvojiti talijanskog redatelja Romea Castelluccija i njegovu skupinu Societas Rafaello Sanzio s predstavom »O konceptu lica Sina Božjeg«, koja i otvara festival.
Festival se zatvara najvećim hitom, plesnom predstavom »iTMOi (in the mind of igor) Akrama Khana premijerno izvedenom prošloga mjeseca.
Kongoanski koreograf, redatelj i plesač Faustin Linyekula nastupit će s predstavom »Drums and Digging« koja je svjetsku premijeru imala 10. lipnja u Kongu.Branko Brezovec ove godine gostuje s predstavom »Travnička kronika« u izvedbi Narodnog teatra Bitola. Na sam dan ulaska Hrvatske u EU, 1. srpnja u Muzeju suvremene umjetnosti Dalibor Martinis, koji toga dana slavi rođendan, izvest će performans »Svečana večera«. Španjolska autorica, glumica i redateljica Angelica Lidell dolazi s predstavom »Ping Pang Qiu« u kojoj kritički progovara o Kini i odnosu Europe i Kine.
Slovenska skupina Via Negativa iskoračit će iz kazališnog konteksta videoinstalacijom »Via Nova via MSU Zagreb / Nitko to ne bi smio vidjeti« koja će ući u stalni postav muzeja, a nakon otvorenja te izložbe slovenska umjetnica Katarina Stegnar izvest će performans Drop Dead Slovenski redatelj i avangardni umjetnik Dragan Živadinov posjetitelje vodi na »Izlet u Vitanje: KSEVT (Kulturno središte europske svemirske tehnologije)«, odnosno u posjet kompleksu u kojemu se nalaze Centar za kulturalizaciju svemira i Memorijalni centar posvećen raketnom inženjeru i pioniru astronautike Hermanu Potočniku Noordungu podrijetlom iz toga mjesta pokraj Celja.