Glazba

Saska državna kapela Dresden pod ravnanjem Myung Whun Chunga

U četvrtak, 17. listopada 2013. u 19.30 u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski koncert će održati Saska državna kapela Dresden pod ravnanjem Myung Whun Chunga. Na programu je 9. simfonija Gustava Mahlera. 
Sasku državnu kapelu Dresden (Die Sächsische Staatskapelle Dresden) osnovao je 1548. princ Moritz von Sachsen i jedan je od najstarijih svjetskih orkestara. U iznimno dugoj glazbenoj tradiciji brojni istaknuti dirigenti i instrumentalisti ostavili su svoj pečat, među njima i Heinrich Schütz, Johann Adolf Hasse, Carl Maria von Weber te Richard Wagner. Kao jedan od najglasovitijih i najomiljenijih simfonijskih orkestara rado je viđen gost svjetskih koncertnih pozornica. Od 2013. postaje rezidencijalni orkestar Salcburškog uskršnjeg festivala pod umjetničkim vodstvom Christiana Theilemanna.
Myung-Whun Chung, prvi gost-dirigent Saske državne kapele Dresden, jedan je od najglasovitijih dirigenata današnjice. S Orkestrom surađuje od 2001. i ravna brojnim koncertima i opernim izvedbama u Dresdenu i šire. Mo. Chung započinje isprva pijanističku karijeru, a 1979. postaje asistent dirigentu Losanđeleske filharmonije Carlu Marii Giuliniju. Pet godina kasnije preuzima upravljanje Radijskim simfonijskim orkestrom Saarbrückena a imenovan je i šef-dirigentom Opera Bastille u Parizu te Accademie di Santa Cecilia u Rimu.