Glazba

Orkestar Academy of St Martin in the Fields i Joshua Bell

U srijedu, 23. listopada s početkom u 19,30 u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski koncert će održati Orkestar Academy of St Martin in the Fields pod ravnanjem i uz nastup Joshue Bella na violini.

Često ga se naziva “pjesnikom violine”; ali Joshua Bell jedan je i od vodećih svjetskih dirigenata. Ne prestaje oduševljavati publiku svojom virtuoznošću koja jednostavno ostavlja bez daha; „njegov je ton čista ljepota, a njegova pojava na pozornici apsolutno karizmatična”. Nemirna duha, strastven, jedinstvenog šarma i svestranih glazbenih interesa, postao je klasična superzvijezda. Njegov posljednji izazov je mjesto umjetničkog voditelja orkestra St Martin in the Fields, jednog od najboljih komornih orkestara svijeta, koji je poznat po profinjenom zvuku i izvanrednom muziciranju.
Još kad su 1986. snimili prvi zajednički album, bilo je jasno da se između Bella i ansambla St Martin in the Fields stvorila posebna veza. Na tom albumu prvijencu snimili su Bruchov  Koncert za violinu, djelo koje će izvesti i u ciklusu  Lisinski subotom. Academy of St Martin in the Fields pri vrhu je svjetske ljestvice najcjenjenijih ansambala s jednom od najopsežnijih diskografija. Prava je povlastica slušati ih uz njihova umjetničkog vođu koji će svirati na Stradivarijevoj violini iz 1715. godine. Osim najavljenog Bruchova Koncerta, dovoljan poziv na koncert jesu dvije riječi: Peta