Glazba

The Philharmonics: Bečki i berlinski glazbenici uoči novogodišnjeg koncerta u Beču

U subotu, 21. prosinca 2013. u 19,30 u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski nastupit će ansambl The Philharmonics kojeg čine članovi Bečke i Berlinske filharmonije.
Koncerti ansambla The Philharmonics pune koncertne dvorane ljubiteljima klasične glazbe, ali i više od toga – sedmorica virtuoza svojoj publici nude klasičan zvuk i tehničku izvrsnost, spajajući to s neiscrpnom riznicom foklorne glazbe, etničkih inspiracija i intrigantnih plesova.

Slovak Tibor Kovač, osnivač i voditelj ansambla, ujedno je i prvi violinist Bečke filharmonije te već šest godina, od kada je okupio ansambl, provodi svoje glazbeno uvjerenje: naslijeđe austro-ugarske klasične glazbe vodi do folklornih korijena; stoga njihovi aranžmani imaju dodatnu vrijednost sociološkog konteksta u kojem su nastali, a njihovi nastupi često prerastaju u magične improvizacije. Taj multietnički ansambl nastupio je na najprestižnijim festivalima u Beču, Parizu, Münchenu, Ravenni (na poziv Riccarda Mutija), Sant Peterburgu (na poziv Valerija Gergijeva). Od 2011. The Philharmonics održavaju koncerte u vlastitoj sezoni u bečkom Konzerthausu, a 2012. svirali su u stanci slavnog Novogodišnjeg koncerta Bečke filharmonije. Njihov CD Waltzes izdao je Accentus 2011., dok je posljednji album Fascination Dance objavio Deutsche Grammophon (2012.).