Film

12. Human Rights Film FestivalU Zagrebu će se od 8. do 14. prosinca u kinu Europa, kinu Tuškanac i Dokukinu održati dvanaesti po redu Human Rights Film Festival (HRFF), koji će ove godine u glavnom programu prikazati više od 25 dugometražnih igranih i dokumentarnih filmova najnovijeg datuma.
Festival će otvoriti film Love Is Strange redatelja Ira Sachsa, jednog od najintrigatnijih predstavnika američkog nezavisnog filma.
U sklopu suradnje s Uredom za infomiranje u Hrvatskoj Europskog parlamenta Panorama Saharov, a vezano uz nagradu Saharov za slobodu misli koju je ove godine dobio doktor Denis Mukwege, borac za prava silovanih žena u oružanim sukobima u DR Kongo, bit će prikazan dokumentarni film Seeds of Hope britanske redateljice i foto novinarke Fione Lloyd-Davies, koji prati život Masike Katsuve, žene koja svoj život i svakodnevnu sigurnost žrtvuje pomažući zlostavljanim ženama.
Od naslova se još ističu i Zimski san redatelja Nuri Bilge Ceylana, nagrađen Zlatnom palmom u Cannesu i službeni kandidat Turske za nagradu Oskar u kategoriji najboljeg stranog filma.
Tu je i dokumentarni film Pogled tišine redatelja Joshue Oppenheimera, koji je osvojio nagradu FIPRESCI, nagradu Fedeora, Zlatni miš te posebnu veliku nagradu žirija na Venecijanskom filmskom festivalu 2014 godine, a koji govori o počiniteljima masakra u Indoneziji 1960-tih godina.
Pored glavnog filmskog programa, popratni festivalski program uključuje niz diskusija.