Glazba

Premijera Brkanovićeve opere 'Ekvinocij'

U četvrtak, 19. ožujka 2015. u 19,30 sati u HNK u Zagrebu održat će se premijera opere Ive Brkanovića Ekvinocij pod ravnanjem Nikše Bareze i u režiji slovenskoga redatelja Igora Pisona. Kostimografkinja je Evelin Arweck, a scenografkinja Nicola Minnsen. Partituru je za ovu prigodu priredio skladateljev sin Željko Brkanović. U glavnim ulogama ove sezone nastupaju Ivica Čikeš i Ivica Trubić kao Frane Dražić, Tamara Franetović-Felbinger i Adela Golac Rilović kao Anica, Domagoj Dorotić i Stjepan Franetović kao Ivo Ledinić, Sofia Ameli Gojić i Dubravka Šeparović Mušović kao Jele, Siniša Hapač i Giorgio Surian kao Niko Marinović i dr.

Kao skladatelj iznimno vezan za podneblje i mentalitet ljudi južnodalmatinske regije, odakle potječe, Ivan Brkanović nadahnuće je pronašao u dramskom tekstu Ive Vojnovića Ekvinocijo, kojim počinje suvremeno razdoblje hrvatske dramske literature. Vojnovićeva realistička drama, izrazito društveno-kritičke dimenzije, sadržavala je upravo one elemente potrebne skladatelju za stvaranje cjelovite glazbene drame, romantične po intenzitetu osjećaja, a realistične po psihološki motiviranoj karakterizaciji likova i odnosa.
Opera je bila praizvedena 1950. u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu,  sa slavnom Marijanom Radev u ulozi Jele i Tomislavom Neralićem u ulozi Nika Marinovića, a  zadnja premijera bila je u travnju 1978.