Izložbe

'Rodin u Meštrovićevom Zagrebu' u Umjetničkom paviljonu

Pod nazivom 'Rodin u Meštrovićevom Zagrebu' u Umjetničkom paviljonu 5. svibnja 2015. otvara se velika izložba francuskog kipara Augustea Rodina, sa sedamdesetak njegovih umjetničkih djela, među kojima su i proslavljena remek djela 'Mislilac', 'Poljubac', 'Vrata pakla', 'Brončano doba', 'Čovjek koji hoda'.
Riječ je o 'uzvratnom posjetu' dogovorenom nakon Festivala hrvatske kulture u Francuskoj 'Croatie, la voici', tijekom kojega je prije tri godine u pariškom Muzeju Rodin bila postavljena izložba skulptura Ivana Meštrovića. Ove se godine Francuska predstavlja u Hrvatskoj, na festivalu 'Rendez-vous', a Rodinova izložba bit će jedan od njegovih najvećih projekata. Osim u Zagreb, Rodinova djela stižu u Split, gdje će se 8. svibnja u Galeriji Meštrović otvoriti opsegom manja, ali također značajna izložba 'Rodinova Meditacija u Splitu', na kojoj će se predstaviti njegova 'Meditacija - Unutarnji glas'.
Autori izložbenog projekta su Catherine Chevillot, ravnateljica Muzeja Rodin iz Pariza i Andro Krstulović Opara, ravnatelj Muzeja Ivana Meštrovića. Kustosice su Veronique Mattiussi iz tog pariškog muzeja i Barbara Vujanović iz Atelijera Meštrović, koje će napisati i središnje tekstove u katalogu. Postav će, uz njih i Krstulovića Oparu, supotpisati ravnateljica Umjetničkog paviljona Jasminka Poklečki Stošić.
Uz djela nastala u bronci, gipsu i kamenu te dvadesetak crteža, izložit će se povijesne fotografije među kojima i one umjetničkog fotografa Euguenea Drueta koji je snimao i Meštrovićeva djela za vrijeme njegovoga rada u Parizu.  Olja Jelaska, skladateljica i dobitnica ovogodišnje državne nagrade Vladimir Nazor, će za svečano otvorenje skladati suitu 'Rodinova Meditacija'.