Glazba

Koncert filmske glazbe Ennia Morriconea u Areni Zagreb

Legendarni skladatelj filmske glazbe Ennio Morricone stiže u Arenu Zagreb 11. travnja 2015. godine. Slavni skladatelj i dirigent posjetit će Zagreb u sklopu svoje turneje My Life in Music (50 Years of Music – World Tour), a koncert će uključiti više od 200 glazbenika na sceni predvođenih maestrom. 
Ennio Morricone  dobitnik je Oscara za životno dijelo (2007.), osvajač Grammyja, pet nagrada BAFTA te tri Zlatna globusa. Za Oscara je nominiran pet puta, što može zahvaliti glazbi koju je skladao za čak 500-injak filmova, uključujući one najpoznatije, vesterne 'Za dolar više', 'Dobar, loš, zao'  te novije naslove poput 'Nedodirljivih' ili suradnja s Martinom Scorseseom i Quentinom Tarantinom.
 
Rođen je 10. studenog 1928. godine u Rimu, a osim rada na špageti vesternima, za što će njegovo ime zauvijek biti sinonim,  Morricone je doprinijeo velikom nizu drugih filmskih žanrova, od komedije, drame, trilera, horora, romansa, pa do umjetničkih i eksploatacijskih filmova. To ga čini jednim od najraznovrsnijih i najsvestranijih umjetnika na svijetu. Morricone je počeo studirati glazbu na Konzervatoriju Santa Cecilia u Rimu u dobi od 12 godina. Dok ga njegov tutori potiču da se koncentrira na komponiranje, mladi Ennio uzdržava se svirajući trubu u jazz bandovima, a kasnije, nakon diplome na konzervatoriju, radi na talijanskoj nacionalnoj radijskoj mreži. Nakon ovoga, puno je jasnije i zašto su njegov prepoznatljiv zvuk upravo truba te klasična gitara, koje obilato koristi u svojim skladbama. Nakon jazza i radija, filmovima se okreće u ranim 60-ima, pa iako je surađivao i s drugim redateljima, međunarodnu pažnju Morricone počinje privlačiti suradnjom s Leoneom. Godine ga nisu nimalo usporile, čak štoviše, osamdesete, devedesete, 2000-e samo su nastavak njegovog komercijalnog uspjeha i općenarodnog priznanja. Radi i dalje s vrhunskim redateljima poput Pedra Almodovara, Briana De Palme, Romana Polanskog, Mikea Nicholsa, Olivera Stonea ili Barryja Levinsona.