Glazba

Gostovanje jednog od najboljih jazz violinista na svijetu na zatvaranju sezone HNK

U ponedjeljak 29. lipnja 2015. u 19,30 sati u HNK u Zagrebu održat će se simfonijski gipsy jazz koncert na kojem će kao solisti nastupiti Florin Niculescu na violini, Hugo Lippi, Steeve Laffont i Mate Matišić na gitari i Jurica Štelma na kontrabasu. Na samome kraju kazališne sezone 2014./15. u zagrebačkome Hrvatskom narodnom kazalištu gostovat će tako jedan od najboljih jazz violinista svijeta, koji će uz svoj francusko-hrvatski jazz sastav i orkestar Hrvatskoga narodnog kazališta izvoditi glazbu jednoga od najpoznatijih europskih jazz glazbenika Djanga Reihardta i njegova dugogodišnjeg suradnika Stéphanea Grappellija.

Iako su u Hrvatskoj već gostovala poznata imena toga  glazbenog stila, nikada do sada gispy jazz glazba nije izvođena uz simfonijski orkestar.  Prvi put  ćemo čuti kako uz veliki orkestar pod ravnanjem maestra Alana Bjelinskog zvuče neke od Djangovih  antologijskih skladbi; Nuages, Minor swing, Tears, Brick top, Swing from Paris, Sweet Chorus… 
Osim skladbi koje će Florin Niculesku izvoditi uz Orkestar HNK, na koncertu će po uzoru na čuveni Hot Club de France nastupiti i u kvintetu sastavljenome od francuskih i hrvatskih glazbenika s kojima Niculescu redovito surađuje.