Kazalište

30. izdanje Zagrebačkoga histrionskog ljeta do 30. kolovoza

Glumačka družina Histrion počela je 30. izdanje Zagrebačkoga histrionskog ljeta premijerom komedije "Diogeneš" Tituša Brezovačkog koja je održana na zagrebačkoj Opatovini u subotu, 11. srpnja, točno na 40. rođendan te družine.

Zagrebačko histrionsko ljeto počet će potrajati do 30. kolovoza do kada će se ljubitelji kazališta moći svaki dan, osim ponedeljkom, u večernjim satima družiti s glumcima Histriona na zagrebačkoj Opatovini. U srijedu, 15. srpnja, Histrioni su odigrali novu premijeru "Ne plaćamo! Ne plaćamo" proslavljenoga talijanskog nobelovca dramatičara i redatelja Daria Foa - pripravljenu za turneju pod nazivom "Ploveće kazalište" u režiji Ivice Kunčevića i izvedbi Pere Juričića, Biserke Ipše, Žarka Potočnjaka, Ivice Pucara i Tare Rosandić.

Premda je Fo taj tekst napisao prije gotovo više od 40 godina, on kao da je pisan danas, napose, kako se to navodi u deplijanu, "ako ga promatramo kroz prizmu hrvatskog aktualnog društvenog, socijalnog i intelektualnoga stanja". Riječ je o crnohumornoj tragikomediji s izraženom socijalnom notom o radničkoj obitelj koja više nema ni za hranu pa im preostaje jedino jeftinija hrana za pse, mačke i kanarince, supruge glume lažnu trudnoću, skrivajući ispod haljina ukradene namirnice, a naivni supruzi povjeruju u priču o 'presađivanju' djece.