Film

13. Zagreb Film Festival

Zagreb Film Festival ove će se godine prvi put umjesto već tradicionalno u listopadu,  održati u studenom, točnije od 14. do 22. studenog na uobičajenim gradskim lokacijama (kina Europa i TuškanacMSUZagrebački plesni centar i dr). Također, Festival će ove godine trajati jedan dan duže, što nam donosi još veći broj projekcija, ali i filmova i programa.
Filmske sladokusce zasigurno će posebno razveseliti vijest da će se retrospektivom filmova Orsona Wellesa obilježiti 100. godišnjicu rođenja i 30. godišnjicu smrti ovog kultnog redatelja koji važan dio svog stvaralaštva vezuje upravo uz Hrvatsku. Filmski program bit će popraćen prikladnom izložbom i izdavanjem zbornika intervjua Orsona Wellesa za domaće medije.
Moj prvi film pod selekcijskom palicom filmskog kritičara Nenada Polimca ove godine činit će pet debitantskih naslova značajnih bosansko-hercegovačkih redateljaVelikih 5 već tradicionalno donosi odabranih nova ostvarenja iz pet najvećih europskih kinematografija (Velike Britanije, Njemačke, Francuske, Italije i Španjolske), a i ove će se godine programima Bibijada i Bib PLUS predstaviti filmska ostvarenja namijenjena djeci i mladima.
Program Industrija, posvećen edukativnim i praktičnim sadržajima, predstavit će niz radionica, predavanja, panela i drugih sadržaja namijenjenih filmskim profesionalcima, mladim filmašima i svima zainteresiranima za različite aspekte filmske proizvodnje. U sklopu Industrije održat će se i 4. izdanje radionice Moj prvi scenarij, namijenjene filmašima koji pripremaju scenarij za svoj prvi dugometražni film.