Kazalište

Praizvedba “Na kraju tjedna” Bobe Jelčića

Jedan od najuspješnijih i najnagrađivanijih hrvatskih  redatelja Bobo Jelčić postavlja svoju prvu predstavu u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu – predstava Na kraju tjedna bit će praizvedena u subotu, 21. studenoga 2015.

Predstava se bavi proturječjima srednje klase današnjega, posttranzicijskoga društva kao impulsima mnogo šire društvene dinamike. Likovi izlaze iz svojih uobičajenih situacija i obrazaca, dok skriveni i potisnuti impulsi izbijaju na površinu - izmjena i varijacija ciklusa struktura je ove predstave koja miješanjem fikcije i teatra balansira na rubu imaginarnoga i dokumentarnoga. U predstavi glume Livio Badurina, Ana Begić Tahiri, Jadranka Đokić, Goran Grgić, Ivan Jončić, Damir Markovina, Vanja Matujec i  Bojan Navojec. Bobo Jelčić je u dosadašnjem radu kreirao poseban način rada s glumcima koji postaju i suautorima predstave.

Improvizacijama na zadani problem traži se posredna ili neposredna veza s izvođačima, a tako i s publikom koja ih prepoznaje kao ljude iz svoje svakodnevice, sebi bliske i razumljive. To se ne događa bez emocija i humora koji su sastavni dio kazališta Bobe Jelčića. Njegov rad odlikuje  fokusiranje na detalje, on dramaturški krupnim planovima gradi totale predstave koja uvijek odražava neki trenutak pojedinca, a time  i društva. Vječito zapitan nad čudom svakodnevice i uobičajenim sitnicama, Bobo Jelčić stvara sadržaj s kojim se lako povezati i suosjećati kao s vlastitim, a koji kazališnim činom nenametljive, pritajene poetike transcendira do univerzalnih pitanja i bolnih mjesta na tijelu našega zajedništva.