Kazalište

Izvedbe Evanđelja Pippa Delbona u HNK u ZagrebuDrama HNK u Zagrebu u prosincu izvodi predstavu Pippa Delbona Evanđelje. Predstava Evanđelje nastaje u procesu obilježenom glazbom koju će za zbor i orkestar skladati talijanski kantautor i saksofonist Enzo Avitabile, a u njoj će nastupiti hrvatski i talijanski glumci, plesači i glazbenici. U predstavi nastupaju Zrinka Cvitešić, Gianluca Ballarè, Bobò, Pippo Delbono, Ilaria Distante, Simone Goggiano, Tatjana Hrvačić-Gašparac, Mario Intruglio, Franjo Kuhar, Nelson Lariccia, Iva Mihalić, Alma Prica, Vlasta Ramljak, Pepe Robledo, Grazia Spinella, Nicolae Vasc, Nina Violić, Iva Višak, Mirta Zečević, Danijela Zobunđija.

Putovanje Evanđelja započinje u Zagrebu a napredovat će u etapama. Različite faze procesa bit će praćene snimanjem istoimenoga filma nadahnutoga pokusima. Put između snimanja i snimki postat će integralni dio ovoga kazališnog djela. Projekt nastaje kao koprodukcija Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu i Emilia Romagna Teatro Fondazione iz Modene te suradnja s kazalištem Vidy iz Lausanne,Maison de la Culture d’Amiens – Centre de Création et de Production i Kazalištem iz Liègea, a u projekt je uključena i Švicarska kinoteka.

Pippo Delbono jedan je od onih umjetnika koji stvaraju iz autobiografskih elemenata i kronike života. Sa svojom skupinom, koja je tijekom godina gradila i njegovala poetiku temeljenu na istraživanju, homogenu u svojim različitostima, pronalazi impulse poetskoga i literarnoga jezika, plesa, filma i glazbe. Delbonov nov jezik može ispripovijedati priče koje putuju današnjim svijetom.