Kazalište

Premijera opere Mimi s hrvatskim pjevačima

U ponedjeljak, 18. siječnja 2016. godine u 19,30 sati na repertoar HNK u Zagrebu se vraća opera Frédérica Verrièresa Mimi pod ravnanjem Ivana Josipa Skendera i Darijana Ivezića te režiji Guillaumea Vincenta. Sljedeće izvedbe su 19., 20. i 21. siječnja.

Nakon izvedbi obnovljene Puccinijeve opere La Bohème u prosincu (prema zamisli redatelja i scenografa Arnauda Bernarda), prvi premijerni naslov u novoj 2016. godini je opera Mimi Frédérica Verrièresa, nastala u koprodukciji pariškog kazališta Bouffes du Nord i Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu. Pariška praizvedba ovog djela održana je u studenom 2014., dok je hrvatska premijera sa francuskim izvođačima izvedena u siječnju 2015.  U glavnim će ulogama nastupiti pjevači Leon Košavić, Maja Posavec, Mia Domaćina, Đani Stipaničev, Gorana Biondić i Vanda Winter.

Operom Mimi propituje se jedno od slavnih Puccinijevih djela iz rakursa suvremenosti. Mimi, koju slobodno reinterpretira Frédéric Verrières, projicira junakinju u današnje vrijeme, u 21. stoljeće, analizirajući sve dimenzije ljubavi u suvremenom društvu. I ovdje je riječ o umjetnosti, siromaštvu, ali i ljubavi iznad svega. Ljubavi u svim oblicima, jer svaki lik ima svoju viziju ljubavi koja mu pripada, bilo da je riječ o idealiziranoj emociji, ljubomori, bolesnoj ljubavi ili onoj smrtonosnoj. Mimi Frédérica Verrièresa nije transpozicija Puccinijeve opere La Bohème; Mimi je djelo otrgnuto iz 19. stoljeća u želji da zazvuči i odjekne danas. Mimi je sagledana iz dvostruke perspektive, one Puccinijeve i one sadašnje koja bi mogla biti našom suvremenicom.