Kazalište

Premijera predstave Žena Josipa Kosora u režiji Paola Magellija

U petak, 4. ožujka 2016. u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu održat će se premijera predstave Žena Josipa Kosora u režiji Paola Magellija. Dramaturginja je Željka Udovčić, skladatelj Arturo Annecchino, scenografi su Numen i Ivana Jonke, kostimograf Leo Kulaš, a oblikovatelji svjetla su Paolo Magelli i Sven Jonke. Asistenti redatelja su: Lovro Krsnik i Žad P. Novak.

U predstavi glume: Livio Badurina kao Petar Nebogić, Lana Barić kao Limunka, Nikša Kušelj kao Ilija Udarić, Milan Pleština kao Svetislav Ostrvić, Goran Grgić kao Martin Žatinić, Petra Svrtan kao Agneza, Iva Mihalić kao Elza, Jelena Perčin kao Indira, Ana Begić kao Desanka i ostali.

Radnja drame Café du Dôme odvija se u razdoblju između dvaju ratova u čuvenoj pariškoj kavani gdje boemi zdvajaju nad lošim vremenima, a bogati Amerikanac razbacuje se novcem. Jedna dama privuče njegovu pozornost i on pokušava kupiti njezinu naklonost. Za to vrijeme boemi mu ukradu novčanik pa dama pristaje na njegovu bračnu ponudu kako bi vratila čast Francuskoj i pariškim umjetnicima. Kada se pročuje da se u blizini održava boks meč s velikom novčanom nagradom, Amerikanac se prijavi i pobijedi, novac je ponovno u njegovim rukama i on odvodi damu iz Café du Dôme na svoje plantaže, ostavljajući boeme njihovu jadu i izdajama. Ona će tek na kraju kriknuti – Materijalizam i idealizam, zbilja i sanja, krv i duša, jer jednom bez drugog nema života! Nema života bez kompromisa, bez malo sramote!