Kazalište

Balet Brune Bjelinskoga Petar Pan u HNK u Zagrebu

Balet HNK u Zagrebu priprema novu premijeru u koreografiji talijanskoga koreografa Georgia Madiae, koji će premijerno biti izveden 30. lipnja 2016.
Domaće baletno djelo skladatelja Brune Bjelinskoga “Petar Pan”  temelji se na slavnoj i jednoj od najpoznatijih dječjih priča iz pera škotskoga pisca J. M. Barriea. Uz knjigu o izmišljenomu liku Petru Panu, odrastali su naraštaji djece diljem svijeta, sanjareći kako će Petar i  Zvončica sletjeti upravo na njihov prozor i odvesti ih u nezamislive pustolovine zemlje Nigdjezemske. Skladanje baleta “Petar Pan” Bjelinkski je završio je 1966. godine, kada je  djelo i praizvedeno u Baletu Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu, prema zamisli i u koreografiji Nenada Lhotke, pod ravnanjem Mire Belamarića.
Novo će uprizorenje Petra Pana kreirati poznati talijanski baletni umjetnik i koreograf Giorgio Madia, u svojemu specifičnome koreografskom rukopisu kojim posljednjih godina privlači pozornost na najznačajnijim europskim kazališnim pozornicama. Giorgio Madia  talijanski je suvremeni koreograf rođen u Milanu, gdje je završio  baletnu školu u Teatro alla Scala. Ostvario je međunarodnu plesačku karijeru u klasičnome, neoklasičnome i suvremenome repertoaru te je  višestruko nagrađivan za svoja plesačka i koreografska ostvarenja.