Glazba

Talijansko gostovanje Madame Butterfly Giacoma Puccinija

U povodu 25. obljetnice osnutka Talijanske unije i 20. obljetnice Ugovora o pravima manjina između Republike Italije i Republike Hrvatske 5. i 7.  listopada 2016. Veleposlanstvo Republike Italije u Republici Hrvatskoj i Talijanski institut za kulturu te u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem iz Trsta i Talijanskom unijom u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu predstavit će, u suradnji s Arenom Sferisterio iz Macerate povijesno izdanje Madame Butterfly Giacoma Puccinija, za koju je  poznati operni redatelj Pier Luigi Pizzi, kreirao i scenografiju i kostime. Izvedba ove opere istodobno je i rezultat bilateralnoga  ugovora o suradnji na području kulture i obrazovanja između Hrvatske i Italije.

Dirigent je Nikša Bareza. Redatelj, scenograf i kostimograf je Pier Luigi Pizzi. Asistentica kostimografa je Mia Rejc-Prajningera, a zborovođa: Luka Vukšić. Nastupaju: Donata D’Annunzio Lombardi kao Cio-Cio San, Annunziata Vestri kao Suzuki, Diana Hilje kao Kate Pinkerton, Massimiliano Pisapia kao Benjamin Franklin Pinkerton,  Giuseppe Altomare kao Sharpless, Damiano Salerno kao Konzul, Božimir Lovrić kao Goro, Nikša Radovanić kao Yamadori, Siniša Štork kao Ujak Bonzo, Alen Ruško kao Komesar, Igor Hapač kao Matičar, Kristina Anđelka Đopar kao Majka, Tamara Cipek kao Tetka i ostali.

Uoči izvedbi opere Madama Butterfly Giacoma Puccinija u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu, 5. i 7. listopada, Talijanski institut za kulturu organizira uvodna predavanja, koja će održati muzikologinja  dr. sc. Monica Piante uz slušanje pojedinih najpoznatijih Puccinijevih arija.
Termini predavanja su: ponedjeljak, 26. rujna u 18 sati, Talijanski institut za kulturu,  Preobraženska 4 (na talijanskome jeziku) i  ponedjeljak, 3. listopada  18 sati, Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića, Preradovićeva 5 (na hrvatskome jeziku).