Kazalište

Balet: Tamni pejzaži Marjane Krajač i Bolero Maše Kolar

Prva novosezonska premijera zagrebačkoga Baleta, koja će se održati 11. studenog 2016. u 19.30, bit će dva suvremena autorska plesna djela, Tamni pejzaži Marjane Krajač (glazba: Thomas Köner)  i Bolero Maše Kolar (Glazba: Maurice Ravel), koji će biti praizvedeni u jednoj večeri. Iako su obje dobro znane ljubiteljima suvremene plesne scene, ovo će biti njihov prvi rad sa zagrebačkim baletnim ansamblom na pozornici Hrvatskoga na­rodnog kazališta u Zagrebu.

Što radi tijelo kada je prepušteno prostoru volumena, kada je u mogućnosti ispuniti taj volumen nekim drugim doživljajem vremena i materije, osnovna je ideja ovoga baleta, koji kroz nekoliko slika kreira reljefe tamnih pejzaža kao dio unutarnje, transform ativ­ne prirode. Tamni pejzaži mogu označavati sve ono što nije upisano u prostor svijeta, dakle sve ono što još nije našlo svoj adekvatan i moguć nastanak. Ako zamislimo formu kao početnu točku kojom izražavamo nešto još neoznačeno jezikom, onda taj podatak postaje upisan u okvire dosega već samom svojom manifestacijom kroz formu.

Bolero predstavlja uporno, ustrajno i neumoljivo otkucavanje bitka zajednice. On je glazba upisana u kolektivnu svijest zapadne civilizacije .Minima­liziran, ali opsesivno repetitivan ritam individue poput kakve zaraze počinje širiti svoj hipnotički utjecaj na drugoga i druge do grupnoga, koje ga zrcali u ritmu kolektiva. Suživot s drugima kroz uzajamnost, polagano prerasta u kompeticiju i raste do kolektivne ekstaze, pronalašavši razrješenje u svojevrsnomu društvenom pročišćenju.