Glazba

Zagrebačka filharmonija za Vukovar

Svečani koncert Zagrebačke filharmonije za Vukovar, u povodu obilježavanja 25 godina hrvatskog Grada heroja, održat će se 18. studenoga 2016. (na sam Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine), u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog
Sudjeluju:
Pavle Dešpalj, dirigent
Ljubomir Puškarić, bariton
Akademski Zbor Ivan Goran Kovačić
Program:
Jakov Gotovac: Himna slobodi
Blagoje Bersa: Idila, za orkestar
Ivan Zajc: Romanca Zrinskog, iz opere Nikola Šubić Zrinski
Wolfgang Amadeus Mozart: Rekvijem, K. 626, Lacrimosa
Ludwig van Beethoven: 3. simfonija u Es-duru, op. 55, Eroica

Zagrebačka filharmonija svoj je prvi poslijeratni nastup u Vukovaru imala davne 1998. godine na ruševinama povijesnog vukovarskog dvorca Eltz te je na tom mjestu nastala tradicija koju Grad Vukovar i Zagrebačka filharmonija njeguju više od desetljeća – svake godine Zagrebačka filharmonija gostuje u Vukovaru gdje održava koncert za građane Vukovara.
Ove godine obilježava se 25 godina hrvatskog Grada heroja. Na sam dan obljetnice, 18.11. Zagrebačka filharmonija svoj će redovni koncert posvetiti Vukovaru. Veliki svečani koncert pod nazivom Navik on živi ki zgine pošteno koji će se održati u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u petak, 18.11.2016.g. s početkom u 19.30 sati bit će hommage  jednom posebnom prijateljstvu –  gradova Vukovara i Zagreba, Zagrebačke filharmonije i vukovarskih građana.