Izložbe

Izložba Orašar - najljepša božićna bajka

Izložba 'Orašar - najljepša božićna bajka', koja se otvara 27. studenog u Muzeju za umjetnost i obrt, u predbožićno i božićno vrijeme donosi muzejski prikaz priče o proslavljenom baletu i omiljenoj priči o svijetu odrastanja, maštanja i snova.
Izložit će se kostimi, skice, fotografije i scenografski kartoni praizvedbi "Orašara" iz prestižnih kulturnih ustanova, počevši od Državnog muzeja za kazalište i glazbu iz Sankt Peterburga, grada u kojem je balet praizveden 1892. godine. 
Zaklada milanskog Teatra alla Scala omogućila je kostime iz "Orašara" izvedenog 1968/69., u koreografiji i režiji Rudolfa Nurejeva, a Kolekcija Yuresha, primabalerine Belinde Wright i Jelka Jureše s izvedbi u London Festival Balletu i Teatru la Fenice šezdesetih i sedamdesetih godina.
Bit će tu i artefakti Berlinske državne opere, raskošne produkcije iz 2013., osmišljene prema originalnim i kostimografskim rješenjima, te fundusa zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta i Zavoda za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe HAZU. 
Ideja za izložbu uslijedila je nakon uspješnog izložbenog projekta "Advent u MUO" iz 2012. godine, a još je jedan poticaj bilo i što "Orašar" u susjednom HNK svake godine izazove veliki interes publike i za božićne se izvedbe već u listopadu rasprodaju sve ulaznice, kao što je slučaj i u svim velikim europskim metropolama. 
Izložbu prati opsežan katalog s nizom tekstova i popratni program, od radionica i igraonica do modnih revija i predavanja, a kako se u vrijeme zagrebačkog adventa očekuje i veliki broj inozemnih turista, organizirat će se stručna vodstva na engleskom. 
Izložba će biti otvorena do 26. veljače iduće godine.