Kazalište

Premijera drame IVANOV, 5 svibnja HNK u Zagrebu

Jedan od najslavnijih redatelja današnjice, Eimuntas Nekrošius, režira dramu Ivanov A. P. Čehova u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu.
Eimuntas Nekrošius u posljednjih je trideset godina u najznačajnijim europskim kazalištima režirao predstave koje su prikazane na svim kontinentima. Režiju je diplomirao na čuvenom Institutu za kazališne umjetnosti Lunačarski u Moskvi, a njegova slava je ukazala na Rimasa Tuminasa i Oskarasa Koršunovasa s kojima je proslavio litvansko kazalište. Najpoznatiji je njegov ciklus Shakespeareovih tragedija, Macbeth, Othello i Hamlet.
Ivanov je jedan od prvih Čehovljevih komada, napisan 1887. godine te praizveden iste godine, a autor je dvije godine dorađivao dramu, koja je na premijeri 1889. u Aleksandrinskome teatru u Sankt Peterburgu postigla veliki uspjeh.
U središtu zbivanja je Ivanov, vlasnik ladanjskog imanja, koji se bori s brojnim životnim nedaćama. U braku je sa ženom koju je prestao voljeti. Za njezino liječenje potreban je znatan novac, no kako je ona zbog udaje prešla sa židovske vjere na kršćanstvo, obitelj ju je razbaštinila. Dok se muči sa smislom vlastite egzistencije, Ivanov se beznadno zaljubi u djevojku Sašu, što mu dodatno zakomplicira život te se, kako bi pobjegao od problema koje ne zna riješiti, odlučuje na neočekivan korak....Drama je to koja na genijalan način tretira ekonomski krah jedne obitelji, ali i društva, kroz prizmu intimnih odnosa. Dramske osobe su oslikane živim bojama prepunim duhovitih, sjetnih i tragičnih nijansi.