FESTIVALI

Kliofest 2017. od 9.-13. svibnja u NSK

Kliofest, četvrti put, ide pod sloganom Povijest za sve!
Ističe se kako nas posvuda i neprestano okružuju brojne povijesne teme, osobito kontroverzne. Povijest nas prati na stranicama dnevnog i tjednog tiska, na televizijskim ekranima i u radijskom eteru.
I ove priređeno je nekoliko okruglih stolova – jedan je posvećen stogodišnjici ruskih revolucija, događaja koji su potresli (i promijenili) svijet, drugi odnosu povijesti/historiografije prema kulturnoj baštini, treći pitanjima žena i ženske povijesti u Hrvatskoj. Na jednom će okruglom stolu biti prikazani rezultati trogodišnjeg projekta istraživanja Izgradnje socijalističkog čovjeka u Hrvatskoj i Jugoslaviji, a na jednome prvi rezultati rada na projektu o kohabitaciji i opoziciji u poslijeratnoj Jugoslaviji, a na jednome će se raspravljati o orijentalnim kultovima u rimskom svijetu. Ljubitelji povijesti znanosti moći će poslušati razgovor o izazovima te discipline.
Također, bit će predstavljeni neki novi projekti u historiografiji, neka povijesna udruženja i nove knjige. U programu Kliofesta sudjelovat će brojni povjesničari iz Hrvatske, a goste će nam doći i autori iz susjednih zemalja, Rusije i dr.
Glavni dio programa odvija se u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, a nekoliko promocija knjiga i razgovora bit će u Knjižnici Bogdana Ogrizovića i Hrvatskom državnom arhivu.