Kazalište

6. Festival Miroslav KrležaOd 1. do 7. srpnja 2017., u memorijalnom prostoru Miroslava i Bele Krleža (Krležin Gvozd 23), održat će se 6. Festival Miroslav Krleža. Ovogodišnji festival inspiriran je Aretejem i drugim Krležinim likovima pod tematikom ''Vječni apatridi - ljubav i politika''. Festival otvara gostovanje beogradske predstave ''U agoniji'', redateljice Ane Đorđević, dok će se iz prethodnog festivalskog izdanja reprizirati ''Šest lica Ane Borongay'',  redateljice Natalije Manojlović.

Putovanje u prošlost nastavlja se premijerom Krležinog ''Areteja'',  3. srpnja, prema ideji Gorana Matovića u adaptaciji i režiji Morane Foretić.  Radi se o ambijentalnoj fantaziji koja će se održati na pet simboličnih lokacija (*Art Park, Tomićeva ulica, ispred ulaza u tunel Grič,  *Tunel Grič, *ispred Kamenitih vrata, *ispred apoteke, Kamenita vrata 9, te u *Hotelu XX Century, Palača Jelačić, Demetrova 7). U predstavi nastupaju: Đorđe Kukuljica, Iva Mihalić, Vilim Matula, Juraj Aras, Asim Ugljen i Goran Guksić.

Kazalište Moruzgva pripremilo je za 5. srpnja, predstavu ''Bobočka ili drugih sto stranica Filipa Latinovicza'', u režiji Ivana Lea Lema. U predstavi nastupaju Ecija Ojdanić i Willem Miličević.
Hrvojka Begović i Luka Bulović  izvest će 6. srpnja, predstavu po motivima knjige ''Razgovori s Krležom'' Predraga Matvejevića, ''Do viđenja na ne-bu''. Režiju i adaptaciju potpisuje Ivan Planinić. Za sam kraj festivala slijedi glazbena predstava ''Balade Petrice Kerempuha'', autorski rad Vene Mušinovića. Glazbu za predstavu osmislili su Vedran Živković i Nikola Švenda. Nakon predstave, po prvi put će se dodijeliti nagrade najboljim glumcima Festivala - Krležin štap i Belinu ogrlicu koje je kreirala Diana Sokolić.

Za vrijeme trajanja Festivala, u Krležinom vrtu, održat će se promocija knjige ''Avangarda krležiana i Povratak Miroslava Krleže'', dok će u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici biti omogućen uvid u Krležine rukopise, pisma i dokumente. Studio Moderne galerije ''Josip Račić'' održat će izložbu ''Krleža/Babić'' u okviru koje će se predstaviti i reprint prvog izdanja Krležinog ''Pana'' iz 1917. godine. ''Doručak kod Krleže'' (7. srpnja u 7 sati ujutro - vrijeme Krležina rođenja) i završni večernji program, okončat će ovogodišnji Festival kojeg organizira Teatar poezije.

Priredio: Martin Mikša