Izložbe

Retrospektivna izložba Vaska Lipovca u Klovićevim dvorima

Retrospektivna izložba Vaska Lipovca, koja će biti postavljena od 14. rujna 2017. do 7. siječnja 2018. u Klovićevim dvorima, jedinstveni je događaj kojim će ovaj umjetnik, koji je preminuo 5. srpnja ove godine, biti predstavljen kao osebujna ličnost hrvatskog i europskog modernizma druge polovine 20. stoljeća. Rođen u Boki Kotorskoj, a život i stvaralački vijek proveo u Splitu, Lipovac je utkao duh Mediterana u svoje djelo kao ključnu supstancu. Obilje vedrine, ponekad humora, ironije, ali i ljepote, čine ovu umjetnost koliko zavodljivom, toliko i duhovitom. Istovremeno, kroz njegov čisti plastički govor prepoznajemo mnoge teme koje su obilježile umjetnost prošlog stoljeća.


Opus koji se grana kroz apstraktne i figurativne dionice i različite medije, slikarstva, skulpture, crteža, instalacija, urbanih intervencija i konstrukcija, posredujući reference na tragu iskustva velikana svjetske i europske moderne poput Caldera, Miróa ili pak francuskih „novih realista“, otkrit će se kao specifično jedinstvo umjetnika i njegova misaonog i senzualnog svijeta u čijem ishodištu zrači idealizam kulturne tradicije Mediterana.

Osim što će pružiti autorski presjek kroz sve umjetnikove cikluse, ovom izložbom javnosti će biti predstavljena i brojna dosad neizlagana umjetnikova djela. Autor izložbe je Zvonko Maković, a kustosica izložbe Ana Medić.


Priredio: Martin Mikša