FESTIVALI

KALENDAR

 • ponedjeljak, 20. svibnja 2019. – subota, 25. svibnja 2019. ● Muzej za umjetnost i obrt
  Zagreb Book Festival, 2019
  Zagreb Book Festival međunarodni je književni festival koji se održava na godišnjoj razini u šest najljepših dana svibnja u središtu Zagreba. Osnovan je u uvjerenju da su književnosti i umjetnost temelj svakog kvalitetnog društva te ideji susreta i zbližavanja pisaca, umjetnika, kulturnjaka i njihove publike.


 • utorak, 21. svibnja 2019. – nedjelja, 26. svibnja 2019. ● AKC Medika - Attack, Pierottijeva 11
  Festival alternativnog kazališnog izričaja - FAKI 22.
  22. Festival Alternativnog Kazališnog Izričaja, u 2019. godini posvećen temi društvene i ekonomske nejednakosti, njenim uzrocima i posljedicama.


 • nedjelja, 2. lipnja 2019. – petak, 7. lipnja 2019. ● Klub Booksa, Studentski centar, Polukružna dvorana Teatra &TD, Filozofski fakultet, Talijanski institut za kulturu
  Festival europske kratke priče - Homo Naras


 • ponedjeljak, 3. lipnja 2019. – subota, 8. lipnja 2019. ● Kino Europa
  Animafest Zagreb 2019. - Svjetski festival animiranog filma
  Autorska animacija, sa svim svojim facetama i u svim svojim oblicima - od tradicionalnih crteža, preko stop-motiona, CGI-a do najeksperimentalnijih cross-medijskih istraživanja - od samih početaka do danas u središtu je pažnje festivala.


Zagreb Book Festival, 2019

Od ponedjeljka 20. svibnja 2019. do subote 25. svibnja 2019, u Muzeju za umjetnost i obrt, održat će se Zagreb Book Festivala.

Zagreb Book Festival međunarodni je književni festival koji se održava na godišnjoj razini u šest najljepših dana svibnja u središtu Zagreba. Osnovan je u uvjerenju da su književnosti i umjetnost temelj svakog kvalitetnog društva te ideji susreta i zbližavanja pisaca, umjetnika, kulturnjaka i njihove publike – susreta koji inspirira, zabavlja te potiče na raspravu i kreiranje novih vrijednosti. Važan dio programa Zagreb Book Festivala stoga svake godine zauzimaju panel-diskusije i predavanja u kojima svjetski i domaći intelektualci i umjetnici odgovaraju na neka od najvažnijih i najaktualnijih pitanja današnjice.

Pročitajte više ovdje!

43. Dani satire Fadila Hadžića, Satiričko kazalište Kerempuh

Od subote 1. lipnja do utorka 18. lipnja 2019. održat će se 43. Dani satire Fadila Hadžića u Satiričkom kazalištu Kerempuh.

Dani satire Fadila Hadžića nastavljaju hrabriti i njegovati satiru i komediju, a uz promišljeni izbor cijenjene dramaturginje Željke Turčinović, ovogodišnje izbornice festivala, 13 će se atraktivnih, društveno i umjetnički relevantnih predstava – od manjih nezavisnih produkcija do predstava institucionalnih kazališta iz Hrvatske, Slovenije, Srbije i Bosne i Hercegovine. Ovogodišnji festival donosi i neke promjene kojim ćemo unaprijediti koncept Dana satire. S ciljem angažmana što više uglednih stručnjaka iz područja izvedbenih umjetnosti i otvaranja prostora različitim promišljanjima suvremenog kazališta, svake će se dvije godine pozivati novi izbornik odnosno izbornica festivala koja će krojiti program. Kako bi se ukazalo na važnost ne samo na kreaciju raznovrsnog programa nego i na kvalitetu i izvrsnost predstava, glumačkih izvedbi, tekstova i režije, od sada će se uz nagrade dodjeljivati i novčana stimulacija, čime će se, uvjereni smo, dodatno vrednovati hrabrost i izniman talent.

Pročitajte više ovdje!

6. Reli po galerijama 2019.

U petak 24. svibnja 2019., u gradovima Zagrebu, Rijeci i Puli, po šesti put održat će se manifestacija Reli po galerijama.

Reli po galerijama je prva kulturno-umjetnička manifestacija koja okuplja i mapira galerije u hrvatskim gradovima kako bi umjetnicima i umjetničkim prostorima pružila veću vidljivost. Manifestacija umrežuje čak 50 galerija u tri grada, Zagrebu, Rijeci i Puli, a posjetiteljima u jednom danu pruža priliku vidjeti više izložbi nego bilo koji drugi dan u godini. Ulaz slobodan!

Donosimo popis galerija grada Zagreba koje sudjeluju u manifestaciji:

Moderna Galerija, Galerija Siva, Galerija Forum, Galerija Kranjčar, Galerija Matice hrvatske, Galerija Ulupuh, Greta, Galerija Karas, Galerija Šira, Oris Kuća arhitekture, Garaža KAMBA, Academia Moderna, REGALERIJA by Regeneracija, Radiona 69, PMS-prostor manufakturne slobode, HDLU Hrvatsko Drustvo Likovnih Umjetnika, Galerija Vn, Galerija SC, Galerija Događanja.

23. Cest is d´best - Međunarodni ulični festival 2019.

Od srijede 29. svibnja do nedjelje 2. lipnja 2019. održat će se 23. izdanje Međunarodnog uličnog festivala Cest is d Best.

23. izdanje najstarijeg uličnog festivala u Hrvatskoj i jedne od najposjećenijih zagrebačkih manifestacija te će i ove godine uz bogat likovni program biti održano 15-tak besplatnih koncerata na trgovima i ulicama u centru grada, a posjetitelji će imati priliku uživati u cirkuskim točkama brojnih umjetnika iz cijeloga svijeta. Tema ovogodišnjeg likovnog programa nosi naziv „Zagrebačke legende“.

Program se odvija na brojnim lokacijama - Trgu bana Jelačića, Cvjetnom trgu, Zrinjevcu, Strossmayerovom šetalištu, u Bogovićevoj i Tkalčićevoj ulici, na Europskom trgu, kod Muzeja suvremene umjetnosti i drugim. Osim mnogo zabave za posjetitelje će i ove godine biti organiziran i d Best Food Festival u sklopu Cest is d Besta.

...Više pročitajte ovdje...

18. Festival europske kratke priče Homo narrans (Zagreb - Rijeka)

Od nedjelje 2. lipnja do petka 7. lipnja 2019. održat će se 18. izdanje Festivala europske kratke priče - Homo Naras.  Program se održava na različitim lokacija - Klub Booksa, Studentski centar, Polukružna dvorana Teatra &TD, Filozofski fakultet, Talijanski institut za kulturu i drugi.

Festival europske kratke priče pokrenut je 2002. i jedan je od prvih festivala u Europi posvećenih ovoj književnoj formi. Ono po čemu se FEKP razlikuje od većine drugih hrvatskih festivala suradnja je s domaćim nakladnicima, stipendiranje i usavršavanje mladih prevoditelja, sistematski rad na tome da se preko kontakata proizašlih iz festivalskih druženja Europi predstave suvremeni hrvatski pisci… ukratko, svijest o tome da, ako želi biti živ, Festival ne može postojati mimo onih koji čine književnu scenu na kojoj diše.

Na FEKP-u je tako do danas gostovalo preko 150 pisaca iz 15 europskih zemalja. Festival je ugostilo šest hrvatskih gradova. U sklopu festivala objavljeno je i predstavljeno 15 antologija europske kratke priče, uz bar još toliko knjiga festivalskih gostiju. Festival je organizator i sedam prevoditeljskih radionica iz suvremenih europskih književnosti, čije pobjednike, u suradnji s međunarodnim partnerima, nagrađujemo studijskim boravcima u Poljskoj, Italiji, Irskoj, Švedskoj i Španjolskoj.

...Pročitajte više ovdje...

Animafest Zagreb 2019. - Rekordne brojke 29. Svjetskog festivala animiranog filma

29. Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb 2019. čiji prestižni međunarodni program s više od 400 filmova iz 45 zemalja od 3. do 8. lipnja u glavni grad Hrvatske dovodi najveća umjetnička postignuća i slavna imena globalne animacije.

Program Animafesta Zagreb 2019. predstavili su umjetnički ravnatelj festivala Daniel Šuljić, producentice festivala Paola Orlić i Matea Milić te član selekcijske komisije Natjecanja studentskog filma Dino Krpan. Između više od 1800 filmova iz ove godine rekordnih 86 zemalja svijeta, odabrano  je njih 46 u središnje Veliko natjecanje kratkometražnog filma, što čini tek nekoliko postotaka i ukazuje na strogost selekcije. U nacionalnom presjeku dominira Francuska s 13 filmova, a iza nje se nalaze Velika Britanija sa 6 i SAD s 5 filmova. Tu su i kinematografije Tajvana, Irana, Južne Koreje i Japana, kao i sve važne europske kinematografije bogate animacijske tradicije. Hrvatska je zastupljena s 3 filma – Ivane Bošnjak i Thomasa Johnsona (Udahnut život / Imbued Life), Petre Zlonoge (Jedan od mnogih / One of many) i Balázsa Turaija (Pad Rima / The Fall of Rome, koprodukcija s Mađarskom). Dva hrvatska filma – Saturn u lavu / Saturn in Leo Anne Šagadin i Izvan sebe / Spaced Out Stelle Hartman bit će prikazana i u Natjecanju studentskog filma, oba u produkciji zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti, a 20 djela čini Natjecanje hrvatskog filma.

Pročitajte više ovdje!
ARHIV VIJESTI

Sajam umjetnosti Art Zagreb, 2019.
19. Međunarodni Naj, naj, naj festival
MIM 2019 - Muzeji izvan muzeja
12. Subversive festival: Europa na rubu
Predstavljanje knjige Crveno svjetlo - Jugoslavenska partizanska fotografija i društveni pokret 1941.-1945.
Festival tolerancije u kinima Tuškanac, Kinoteka i Kinu SC
Festival svjetla u Zagrebu
5. Zagreb Guitar Festival
Kazališna manifestacija 12. Gumbekovi dani
5. izdanje Ženijalnih dana
Međunarodni filmski festival za djecu KinoKino u kinu Europa
Noć muzeja na temu: Muzeji - inovacije i digitalna budućnost
Šesto izdanje Device_art festivala
2. Festival grafoskopa u AKC Medika
33. Gavelline večeri
50. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva u kinu Tuškanac
10. Europska noć kazališta u Zagrebu
Deveto izdanje One Take Film Festivala u Kinu Europa
VII. Bobijevi dani smijeha u Histrionima
Međunarodni dan animacije u Kinu Tuškanac
Treće izdanje Kliker festivala u Zagrebu
13. Zagrebački međunarodni festival komorne glazbe
Šesti Festival svjetske književnosti u Kinu Europa
10. Međunarodni festival fotografije Organ vida
INTERLIBER - 41. međunarodni sajam knjiga i učila u studenom
16. Zagreb Film Festival u studenom
U tijeku treća glazbena konferencija ZMC 2018.
42. dani satire Fadila Hadžića u Kerempuhu
Muzeji izvan muzeja - MIM 2018.
23. travnja - Noć knjige
ZEZ Festival u travnju
Ususret 4. izdanju Zagrebačkog Book Festivala
11. Subversive Film Festival u kinu Europa
Međunarodni festival dokumentarnog filma - ZagrebDox 2018
Međunarodni filmski festival za djecu - KinoKino u Kinu Europa
Portreti: Celuloidna putovanja Wima Wendersa u Kinu Tuškanac
11. Filmske mutacije: festival nevidljivog filma
Filmofeel - revija europskog nezavisnog filma
5. zagrebački harfistički festival
Jesenski sajam knjiga u Tvornici kulture
15. Festival svjetskoga kazališta
Filmovi iz pulske Arene u Zagrebu
Ljetne noći Teatra Exit do 2. kolovoza
5. Festival svjetske književnosti od 3. do 9. rujna
4. Revija europskog filma u ljetnom kinu Tuškanac i Art-kinu Grič
Glazbene večeri na Bundeku
Fantastic Zagreb Film Festival od 29. lipnja do 9. srpnja
6. Festival Miroslav Krleža
Gostovanje predstave - Egzorciram, Dalibora Matanića 11. lipnja u HNK Zagreb
Zagreb Book Festival, od 22. do 28. svibnja u Muzeju za umjetnost i obrt
Kliofest 2017. od 9.-13. svibnja u NSK
Festival brazilske kulture od 3.-7. svibnja u Zagrebu
Više od šezdeset filmova na ovogodišnjem Festivalu tolerancije
Zagreb Guitar Festival od 26. ožujka do 01. travnja
27. Festival Jazz.hr/proljeće
Otvorenje desetih Gumbekovih dana 2017.
14. Human rights Film Festival
10. međunarodni festival improvizacije - Improspekcije 2016.
Zagreb film festival s tematski i žanrovski najraznovrsnijom ponudom
5. Bobijevi dani smijeha
14. FSK zaključuje se izvedbama predstave Tuge
Dani slovenskog filma u kinu Tuškanac
14. Festival svjetskog kazališta otvara se predstavom Brak Marije Braun
Revija europskog filma na Ljetnom kinu Tuškanac
Zg Classic na Tomislavcu - Prvi open air festival orkestara
40 dani satire Fadila Hadžića u Satiričkom kazalištu Kerempuh
Novi filmski festival za djecu u Zagrebu – KinoKino
Zagrebdox od 21. do 28. veljače 2016.
13. Human Rights Film Festival
13. Zagreb Film Festival
9. Vox Feminae Festival
Interliber - 38. međunarodni sajam knjiga i učila
3. Gornjogradski književni festival
Animafest objedinjuje kratkometražno i dugometražno izdanje
10. Zagrebdox do 1. ožujka 2015. u Cineplexxu
12. Human Rights Film Festival
Sedmo izdanje Filmskih mutacija: festivala nevidljivog filma
Zagrebačke ljetne večeri
FILM: Zagrebox od 23. veljače do 2. ožujka 2014. u Centru Kaptol
11.Međunarodni festival filma o ljudskim pravima
11. Zagreb Film Festival donosi više od stotinu filmova u deset različitih programa
7. PSSST! Festival nijemog filma od 7. do 9. studenoga 2013.
28. Gavelline večeri od 11. do 19. listopada - od Bettija do Ibsena
Festival svjetskog kazališta: King Size Christopha Marthalera u izvedbi Theatrea Basel
Filmski program na Tuškancu
Grad Zagreb ponovno daruje Bundekfest, popularni zagrebački jesenski festival
KAZALIŠTE: 37. Dani satire Fadila Hadžića
KAZALIŠTE: Posljednje festivalsko izdanje Eurokaza
PLES: 30. tjedan suvremenog plesa
Festival tolerancije - Festival židovskog filma
FESTIVALI: Animafest slavi stoti rođendan norveške animacije
Dani europskog filma u Metropolisu, Griču i Susedgradu
6. subversive film festival s temom Utopija demokracije
22. Dani hrvatskog filma
13. međunarodni Naj, naj, naj festival od 22. do 27. ožujka
Novo izdanje Zagrebdoxa
50. Goranovo proljeće: natječaj za mlade pjesnike otvoren do 30. siječnja
10. Human Rights Film Festival u Zagrebu i RIjeci
Festival nijemog filma PSSST!
Osmo izdanje Vip Zagreb Jazz Festivala
7. Zagreb kom festival
10. Zagreb Film Festival
Histrionski dom: Bobijevi dani smijeha
Galerija Klovićevi dvori: 45. Dani europske baštine 2012.
2. burza Mreže neovisnih kazališta i kazališnih družina
45. PIF, Međunarodni festival kazališta lutaka
10. festival svjetskog kazališta
3. SUR – festival Stih u regiji
Drugo izdanje Fantastic Zagreb Festivala
26. međunarodni festival novog kazališta Eurokaz
11. Festival europske kratke priče
ANIMAFEST slavi 40. rođendan
Europa incognita: filmski program Subversive film festivala
PLATFORMA.hr počinje na Dan plesa
DANI EUROPSKOG FILMA u kinima Metropolis, Grič i KIC
11. RAF, Revija amaterskog filma
49. Goranovo proljeće
5. međunarodni festival cabareta GUMBEKOVI DANI
12. međunarodni NAJ, NAJ, NAJ FESTIVAL
21. dani hrvatskog filma
8. ZAGREBDOX, Međunarodni festival dokumentarnog filma